Go Back

GREITOS PUSRYČIŲ DUONELĖS BE MINKYMO

Šias duoneles kepu, kai norisi sumuštinių sau ar dukrai įdėti priešpiečiams į mokyklą. Arba savaitgaliui, kai norisi ilgų lėtų vėlyvų pusryčių.
Yra keletas būdų, kaip kepti šias duoneles. Šįkart pateikiu receptą, kai duoneles kepu tą pačią dieną (tokiu atveju naudoju daugiau mielių ir kildinu vos porą valandų).

Ingredientai
  

  • 280 g kvietinių miltų
  • 100 g viso grūdo speltų miltų
  • 7 g sausų mielių
  • 1 a. š. druskos (~6 g)
  • 1/2 a. š. cukraus (~2 g) (nebūtina, bet pagreitina mielių darbą)
  • 340 ml šilto vandens (~35–40 °C)
  • Pabarstymui: sezamų sėklos ar saulėgrąžos (nebūtina)

Paruošimo eiga
 

  • Į dubenį supilame šiltą vandenį, suberiame mieles ir cukrų, išmaišome, paliekame 10 min.
  • Miltus sumaišome su druska. Tuomet maždaug pusę kiekio suberiame į dubenį su mielėmis, išmaišome šaukštu. Galiausiai supilame likusius miltus ir sumaišome iki lipnios tešlos.
  • Uždengiame dubenį drėgnu rankšluosčiu, maistine plėvele arba dangčiu, paliekame 2 val.
  • Į orkaitės apačių dedame nedidelį kepimo indą su vandeniu. Įkaitiname orkaitę iki 230 °C.
  • Ant kepimo popieriaus šaukštu sudedame tešlą į 6 dalis. Jeigu labai norisi vienodų ir apvalių galime šiek tiek paformuoti šlapiomis rankomis. (Nuotraukose neformuotos)
  • Jei norime – pabarstome miltais ir sėklomis.
  • Kepame 22–25 min., kol duonelės apskrus.
  • Atvėsiname ant grotelių.

Noriu pastebėti

Kai turiu daugiau laiko, duoneles kepu kitą dieną – tešlą palieku šaldytuve 8–20 val. Tokiu atveju naudoju tik 3–4 g sausų mielių. Dubenį su tešla laikau šaldytuve uždengtą maistine plėvele arba didele lėkšte/dangčiu, kad neišdžiūtų paviršius. Ryte išėmusi tešlą leidžiu jai pastovėti kambario temperatūroje apie 20–30 minučių. Tada dideliu šaukštu dedu tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos, lengvai suformuoju duoneles ir palieku dar 20–30 minučių, kol įkaista orkaitė. Kepu iki 230 °C 22–25 minutes. Orkaitės apačioje laikau indą su karštu vandeniu, kad susidarytų garai. Tokios duonelės būna dar kvapnesnės, su traškia plutele ir minkštu vidumi.