AVIŽINIS OBUOLIŲ IR KRIAUŠIŲ PYRAGAS SU VARŠKE
Nuostabus drėgnas pyragas prisiminimais nukelia į vaikystės vasaras. Iš šio kiekio išeis gana didelis pyragas, bet kadangi jis šaldytuve laisvai gali būti iki 4-5 dienų, tad visada kepu tokį kiekį. Vaisių kiekis čia gana didelis, tad pyragas yra drėgnas ir labiau valgomas šakute nei paėmus į ranką. Nepaprastai skanus. Beje, šįkart jis saldesnis nei dauguma mano gaminamų desertų :) Obuolius šiam pyragui taip pat renkuosi saldžius.
- 200 g avižinių miltų
- 100 g migdolų miltų
- 50 g cukraus
- 150 g šalto sviesto
- 50 g avižinių dribsnių
Varškės sluoksnis
- 400 g varškės
- 2 kiaušiniai
- 80 g cukraus
Vaisiai
- 6 obuoliai (vidutinio dydžio)
- 4 kriaušės (prinokusios)
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
Trupiniai
Dubenyje sumaišau avižinius miltus su migdolų miltais bei cukrumi.
Sudedu nedideliais gabalėliais pjaustytą šaltą sviestą ir greitai pirštais maišau su miltais. Masė turėtų gautis kaip šlapio smėlio.
Į kitą dubenį atidedu 1/3 masės ir į ją pirštais įmaišau avižinius dribsnius. Atidedu.
Pyragą sluoksniuosim. Apatinė trupinių masė, tada varškė, ant viršaus obuoliai ir kriaušės, ir galiausiai trupiniai su avižiniais dribsniais.
Į kepimo indą sudedu 2/3 trupinių masės. Pirštais ir delnu suspaudžiu bei daugmaž sulyginu.
Užpilu varškę, tolygiai paskirstau.
Sudedu obuolius, pabarstau cinamonu. Sudedu kriaušes.
Rankomis šiek tiek paspaudžiu visą pyragą.
Tuomet ant viršaus pabarstau 1/3 trupinių masės.
Galiausiai papuošiu migdolų drožlėmis.
Dedu į iki 190 c įkaitintą orkaitę. Įdėjusi pyragą kaitrą sumažinu iki 180 c ir kepu apie valandą.
Iškeptą pyragą palieku visiškai atvėsti. O skaniausias jis praleidęs naktį šaldytuve.