Daržovių troškinys su žaliaisiais skaldytais žirniais ir miso – tai sotus, maistingas ir 100 % augalinis pasirinkimas vakarienei.
Ieškote sveiko, lengvai paruošiamo ir skanaus patiekalo vakarienei? Šis daržovių troškinys su miso – puikus pasirinkimas, kai norisi šilto, jaukaus ir maistingo augalinio maisto. Jame dera skaldyti žalieji žirniai, kale, pak choi, cukinija, morkos ir švelnus česnako bei miso skonis.

DARŽOVIŲ TROŠKINYS SU ŽALIAISIAIS SKALDYTAIS ŽIRNIAIS IR MISO
Troškiniai yra būtent tas maistas, kurio labiausiai norisi grįžus namo vėjuotą ar lietingai apniukusią dieną. O ir pasigaminti yra labai nesudėtinga, be to tinka įvairios daržovės.Troškinius visada pradedu nuo svogūno (arba poro), česnako ir morkos. Anksčiau dar dėdavau salierą, bet šeimynai jis nelabai patinka, tad šioje puotoje jis nedalyvauja.Žalieji skaldyti žirniai man buvo visiškas atradimas. Čia Ispanijoje perku @legumbresluengo – jų ankštiniai visada kokybiški.Čia reikėtų paminėti, kad šiaip nesu didelė tradicinių skaldytų žirnių gerbėja. Užtat žalieji man buvo naujiena, be to jie patinka visai šeimai.
Ingredientai
- 1 nedidelis violetinis svogūnas
- 1 vidutinio dydžio morka
- ½ mažos cukinijos
- 2 skiltelės česnako
- 1 mažas kiniškasis kopūstas (Pak Choi)
- 2 saujos lapinio kopūsto (kale) (Kale)
- 1 puodelis (apie 150 g) virtų skaldytų žaliųjų žirnių
- 1 šaukštas alyvuogių arba sezamų aliejaus
- 1 šaukštas miso pastos
- 1 puodelis šilto vandens arba daržovių sultinio
- Druska, juodieji pipirai – pagal skonį
- Papildomai: 100 g tofu (šįkart nedėjau)
Paruošimo eiga
- Supjaustome svogūną ir cukiniją kubeliais, morką griežinėliais, susmulkiname česnako skilteles. Kiniško kopūsto kotus ir lapus supjaustome atskirai, kotus – kubeliais, lapus – stambiau. Lapinį kopūstą nuplėšome nuo koto.
- Jei naudosite tofu supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje, kol lengvai apskrus. Atidėkite.
- Įkaitiname keptuvę (ar puodą) su aliejumi. Sudedame svogūną ir kepiname 2–3 minutes, kol suminkštėja. Tuomet dedame česnaką, morkas, cukiniją ir kepame dar 3–4 minutes.
- Įdedame kiniško kopūsto kotelius ir lapinį kopūstą. Įpilame šiek tiek vandens, uždengiame ir patroškiname 5 minutes.
- Ištirpiname miso. Atskirame dubenėlyje sumaišome miso pastą su 1 puodeliu šilto (ne verdančio) vandens ar sultinio, kol visiškai ištirpsta.
- Į troškinį sudedame kalafioro žiedynus, žaliuosius žirnius, kiniško kopūsto lapus, tofu (jei naudojame), ir supilame miso skystį. Išmaišome. Paragaujame, jei reikia – pasūdome, pagardiname pipirais.
- Troškiname dar 3–5 minutes ant silpnos ugnies, neužviriname stipriai, kad išliktų miso maistingumas ir skonis.
- Patiekiame. Galima apibarstyti sezamų sėklomis, maistinėmis mielėmis ar pašlakstyti sezamų aliejumi. Patiekti vieną arba su virta bolivine balanda, ryžiais ar duona.
Noriu pastebėti
Miso troškinys – tai ne tik sotus ir subalansuotas patiekalas, bet ir puikus baltymų šaltinis, ypač jei patiekiamas su bolivine balanda ar tofu. Šis troškinys tiks tiek pietums, tiek vakarienei, ypač jei ieškote recepto be gyvūninės kilmės produktų.
Žaliuosius skaldytus žirnius pasiruošiu iš anksto. Perplaunu, užmerkiu vandenyje per naktį, kitą dieną perskalauju, užpilu švariu vandeniu, įdedu druskos ir išverdu. Jie verda 15-20 min (jeigu buvo mirkyti per naktį). Labai svarbu stebėti ir nepervirti, kad nevirstų į košę 🙂
Beje, vietoj žalių skaldytų žirnių galima naudoti virtus ar konservuotus lęšius, avinžirnius ar pupeles.


