Šis spalvingas daržovių dubenėlis su batatais ir bolivine balanda – vienas iš mėgstamiausių pasirinkimų, kai norisi lengvos, bet maistingos vakarienės ar pietų. Beje, tai tobulas pasirinkimas „meal prep“ planavimui, greitiems pietums ar sveikai vakarienei visai šeimai.
Į lėkštę sugulė ąžuolalapės salotos, traškūs brokoliai, agurkai, paprika, ridikėliai, saldžiai švelnios orkaitėje keptos saldžiosios bulvės ir baltyminga bolivinė balanda – viskas suderinta taip, kad ne tik pamaitintų kūną, bet ir pakeltų nuotaiką. Labai labai skanus derinys.

SPALVINGAS DARŽOVIŲ DUBENĖLIS SU KEPTAIS BATATAIS IR BOLIVINE BALANDA
Jeigu atvirai, tai čia turėjo būti dar vienas mūsų labai mėgstamas Budos dubenėlis, bet pradėjus dėlioti lėkštėje staiga jis virto beveik salotomis. Pastebėjau, kad man tai kartais kaip terapija – gražiai išdėlioti lėkštėje, įmaišyti dar papildomai vieną ar kitą ingredientą vien dėl to, kad būtų kuo daugiau spalvų. Aišku, rimtai rizikuoju, kad kažkurie ingredientai nederės tarpusavyje (tokių ekperimentų rezultatų jūs nepamatote :), bet užtat koks džiaugsmas skonio receptoriams, kai ingredientai susigroja tarsi į vientisą melodiją. Malonumas valgyti tiesiog. Tai šiose salotose viskas derėjo puikiai, gal ir jums patiks.
Ingredientai
Batatai
- 2 nedideli batatai
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelis druskos
- Juodų ir baltų sezamo sėklų (pabarstymui)
Bolivinė balanda
- 60 g bolivinės balandos (quinoa)
- 120 ml vandens
- Žiupsnelis druskos arba sultinio
Daržovės
- 2 saujos mėgstamų salotų lapų
- ½ raudonosios paprikos
- 1 trumpavaisis agurkas
- 4–5 ridikėliai
- ½ puodelio žaliųjų žirnelių (šaldytų)
- ½ nedidelio brokolio
Papildomai
- Šlakelis alyvuogių aliejaus
- Šlakelis citrinos sulčių
- Keptos vištienos, tofu, avinžirnių ar humuso – sotesniam ir daugiau baltymų turinčiam variantui.
Paruošimo eiga
- Kepti batatai. Batatus nuplauname, nusausiname, subadome šakute, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir pabarstome druska. Dedame į kepimo popieriumi išklotą indą ir kepame 180-200°C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min, kol taps minkšti. Kepimo laikas priklauso nuo batatų dydžio.
- Bolivinė balanda. Suberiame į sietelį ir perskalaujame po šaltu tekančiu vandeniu. Sudedame į puodą su vandeniu ir žiupsneliu druskos arba sultinio. Užverdame, tada sumažiname kaitrą ir verdame ant silpnos ugnies ~15 min, kol susigers vanduo. Nukeliame nuo ugnies, paliekame 5 min pastovėti, tuomet išpurename šakute.
- Daržovės. Žirnelius užpilame karštu vandeniu ir paliekame porą minučių, nusunkiame. Brokolį trumpai (2-3 min) apverdame garuose ar karštame vandenyje, kad išliktų traškus ir žalias. Supjaustome papriką, agurką, ridikėlius. Salotų lapus suplėšome.
- Patiekiame. Į kiekvieną lėkštę dedame salotų pagrindą, tada išdėliojame visas daržoves, keptą batatą ir bolivinę balandą. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.
- Šįkart dar papildomai iškepiau vištienos šlaunelių mėsos (druska, džiovintas česnakas, džiovintas svogūnas, raudonėlis).
