Šildantis daržovių troškinys su avinžirniais yra tikra daržovių puota – sotus, lengvai pikantiškas ir jaukus patiekalas kaip mat sušildys žvarbų vakarą, o namuose pasklidę aromatai primins egzotiškas keliones.

DARŽOVIŲ TROŠKINYS SU AVINŽIRNIAIS
Ar ir jums taip būna, kad prisiperki daug skirtingų daržovių, na nes įvairovė svarbu, o po to jos priekaištingai žiūri į tave šaldytuve, nes na nėra laiko/nuotaikos joms paruošti? Tai pas mane tokia situacija ištinka kiekvieną savaitę. Nuėjus į turgų akys raibsta ir norisi visko, ir planų gaminti daug, o tada ištinka gyvenimas. Maistą švaistyti būtų nuodėmė, tad tokiu atveju gaminu troškinius, ypač jų norisi dabar, atvėsus orams. Jeigu norisi tokios pusiau sriubos, tai tiesiog pilu daugiau vandens/sultinio.
Ingredientai
- 1 svogūnas
- 1 poras
- 3–4 skiltelės česnako
- 1 morka
- 1 mažas batatas
- Nedidelis gabalėlis kalafioro
- Sauja kopūsto
- Kelios saujos plokščiųjų pupelių ankščių
- Sauja žaliųjų skaldytų žirnių (nebūtina)
- 200 g nuskalautų konservuotų avinžirnių
- 50–100 ml kokosų pieno
- Prieskoniai: ciberžolė, juodieji pipirai, garam masala, saldžioji paprika, kuminas, druska
- 2-3 šaukštai alyvuogių aliejus
- Šiek tiek citrinos sulčių patiekiant (nebūtina)
Paruošimo eiga
- Paruošiame daržoves. Svogūną, porą ir česnaką smulkiai supjaustome. Morką – riekelėmis. Batatą – kubeliais. Kalafiorą – smulkiais žiedynais. Kopūstą – juostelėmis. Plokščiąsias pupeles – 2–3 cm gabalėliais.
- Didesnėje keptuvėje ar puode įkaitiname alyvuogių aliejų. Sudedame svogūną, kepiname apie 5 min, tuomet sudedame porą ir česnaką, pasūdome. Kepiname dar ~5 min.
- Suberiame ciberžolę, juoduosius pipirus, saldžiąją papriką, kuminą ir žiupsnelį garam masalos. Trumpai pakepiname, kad išsiskirtų aromatai.
- Sudedame morkas, batatą, plokščiąsias pupeles ir perskalautus skaldytus žaliuosius žirnius. Pamaišome, kad pasidengtų prieskoniais.
- Įpilame šiek tiek vandens ar sultinio, kad daržovės būtų vos apsemtos. Verdame 15 min.
- Dedame kopūstą, kalafiorą ir perskalautus avinžirnius. Paverdame dar 3–4 min.
- Supilame 50–100 ml kokosų pieno ir troškiname dar kelias minutes. Jei norisi gaivumo – įspaudžiame lašelį citrinos sulčių.

Noriu pastebėti
Šįkart šildantis daržovių troškinys su avinžirniais, bet laisvai galima keisti pupelėmis ar lęšiais. Jau daug kartų dalinausi troškinių receptais, tai šis dar vienas į bendrą kolekciją.
Labai patiko būtent šio troškinio skonis. Spėju, kad fantastiška malta saldžioji paprika ir garam masala prieskoniai (iš @datules.lt) troškinį padarė tokiu lengvai pikantišku, bet tuo pačiu maloniai šildančiu. Jeigu niekada nebandėte saldžiosios paprikos ar ypač garam masala prieskonių, tai mano nuoširdžiausios rekomendacijos. Duokit jiems šansą, gali labai maloniai nustebinti.
Na, ir žinoma, kiekvienas geras patiekalas prasideda nuo kokybiško alyvuogių aliejaus. Šįkart naudojau @visigurmanai Sparta gourmet alyvuogių aliejų.