Jeigu mėgstate jūros gėrybes, šis patiekalas bus tikras atradimas – švelniai kreminis ryžių risotto su sultingomis keptomis krevetėmis, nepaprastai skanus patiekalas.

KREMINIS RISOTTO SU KREVETĖMIS IR BAZILIKU
Jeigu mėgstate jūros gėrybes, šis patiekalas bus tikras atradimas – švelniai kreminis ryžių risotto su sultingomis keptomis krevetėmis. Paslaptis slypi sultinyje – tikrai verta skirti šiek tiek laiko jam išsivirti, tuo labiau, kad krevečių kiautai vis tiek lieka. Papildomai šįkart dar įdėjau lašišos galvą (ją turėjau sušaldytą). Sultinys iš krevečių kiautų ir lašišos galvos gaunasi ypatingai sodraus skonio, kuris risotto pakelia į visai kitą lygį.Šis receptas puikiai tiks, kai norisi pasilepinti savaitgalį ar nustebinti svečius. O pats gaminimas – malonus procesas (ypač jei klausote audio knygos ar podcasto), nes risotto reikalauja tik šiek tiek kantrybės ir maišymo.Šįkart kiek kitoks receptas – nenaudojau baltojo vyno ir man netgi labiau patiko toks variantas.
Ingredientai
- 15 krevečių
- 270 g risotto ryžių (apvalių)
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 20 g sviesto
- 50 g tarkuoto parmezano
- saujelė šviežio baziliko
- druska, pipirai
- šlakelis citrinos sulčių
- apvirtas brokolis pateikimui
Sultinys
- 1 lašišos galva (be žiaunų)
- krevečių lukštai
- 1 morka
- 1 saliero stiebas
- 2 svogūnai
- 4 skiltelės česnako
Paruošimo eiga
Pirmiausia išsiverdame sultinį
- Nulupame krevetes, kiautus ir galvas pasiliekame.
- Lašišos galvą praskalaujame, išimame žiaunas.
- Įpuodą pilame šlakelį aliejaus, įkaitintame, apkepame kiautus ir galvą, dedame stambiai pjaustytą morką, salierą, svogūną ir 2 česnako skilteles.
- Užpilame vandeniu, užviriname, nugraibome putas ir verdame 30 min.
- Pabaigoje nukošiame ir pasūdome.
Risotto
- Smulkiai supjaustome svogūną ir 2 česnako skilteles.
- Keptuvėje pakepiname juos su alyvuogių aliejumi, suberiame ryžius ir maišome, kol jie tampa permatomi.
- Pilame samtį sultinio, maišome, kol susigeria. Kartojame procesą apie 18 minučių, kol ryžiai išverda al dente, o konsistencija tampa kreminė.
Krevetės
- Kitoje keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus, sudedame krevetes, apkepame po 1–2 minutes iš abiejų pusių, pabarstome druska.
Užbaigimas
- Į išvirtus ryžius įmaišome sviestą, tarkuotą parmezaną, šlakelį citrinos sulčių, smulkintą baziliką. Užklojame dangčiu ir paliekame minutę pailsėti.
- Risotto dedame į lėkštes, viršuje gražiai išdėliojame keptas krevetes bei trumpai apvirtus brokolius.
- Pabaigoje dar papildomai užtarkuojame citrinos žievelės (be baltosios dalies).
- Skanių atradimų!
