TURRÓN BLANDO – ISPANIŠKAS SALDUMYNAS

136

Turrón blando (minkštas turonas) – ispaniškas saldumynas, kurį Ispanijoje parduotuvėse galima rasti tik kalėdiniu laikotarpiu. Turrón niekada nepritrūkstama nė viename Kalėdų vakarėlyje. Tai tipiškas kalėdinis saldumynas, kurio pagrindiniai ingredientai: migdolai, cukrus, medus bei dažnai ir kiaušinio baltymas.

TURRÓN BLANDO – ISPANIŠKAS SALDUMYNAS

Saldumynai iš migdolų – tai arabų, okupavusių Ispaniją daugiau nei 700 metų (nuo 711 iki 1492 m.), palikimas. Yra daugybė teorijų bei pasakojimų, iš kur kilo turrón, bet kilmės vieta oficialiai nurodoma Jijona mieste, Alikantėje.Legenda pasakoja, kad tuometinis karalius vedė Skandinavijos princesę, dėl ko ši turėjo palikti savo šalį. Princesė labai liūdėjo negalėdama mėgautis nuostabiu savo šalies snieguotu kraštovaizdžiu. Karalius, labai norėdamas matyti karalienę laimingą sugalvojo savo teritorijose aplink pilį pasodinti tūkstančius migdolų medžių. Baltais žiedais žydintys migdolai pabirdavo ant žemės ir atrodė tarsi sniegas. Taip princesė vėl buvo laiminga, o Jijonos gyventojai nuo tos akimirkos išmoko rinkti migdolų vaisius, juos apdoroti ir gaminti pirmuosius turrón.Turrón yra dviejų pagrindinių tipų: minkštas – turrón blando (arba labiau žinomas kaip turrón de Jijona) ir kietas – turrón duro (arba turrón de Alicante).Šiandien kviečiu pasigaminti tradicinį minkštą turrón de Jijona. Pažadu kitą kartą pasidalinti sveikesniu variantu, o šįkart absoliučiai tradicinis, tik kiek sumažintas cukraus kiekis.

Ingredientai

  • 150 g migdolų riešutų be odelės
  • 50 g medaus
  • 25 g cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio cinamono
  • citrinos žievelės

Paruošimo eiga

  • Pasiruošiame formą. Į nedidelę 9×18 cm formelę įtiesiame kepimo popieriaus.
  • 180°C orkaitėje pakepiname migdolus apie 15 min, kol gražiai paruduoja. Vis pamaišome, svarbu nesudeginti.
  • Leidžiame šiek tiek pravėsti. Tuomet sutriname maisto trintuvu su S formos peiliukais.
  • Dalį migdolų (maždaug trečdalį) sutriname iki nedidelių gabaliukų, visus kitus – iki miltų. Gausis šlapio smėlio tekstūra. Svarbu nepersistengti, nes gausite riešutų sviestą.
  • Nedideliame puode užkaičiame cukrų su medumi ir nuolat maišome, kol cukrus ištirpsta ir susidaro vienalytė karamelinė masė.
  • Įberiame žiupsnelį druskos ir cinamono, taip pat įtarkuojame citrinos žievelės. Išmaišome.
  • Į karamelę supilame maltus migdolus ir viską gerai išmaišome.
  • Masę sudedame į pasiruoštą formelę. Išlyginame ir gerai suspaudžiame. 
  • Ant viršaus tiesiame kepimo popieriaus ir paslėgiame (naudojau kitą dėžutę su įstatytais uogienės stiklainėliais). 
  • Paliekame šaldytuve per naktį arba bent 4 valandoms.
    TURRÓN BLANDO - ISPANIŠKAS SALDUMYNAS │Desertai, Be glitimo
1254

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Like
Close
Mamos restoranas © Copyright 2024. All rights reserved.
Close