Kanelės yra prancūziški pyragaičiai, kurie atrodo kaip maži burtų bokšteliai. Iš išorės jie traškūs, su skania karamelizuota plutele, o viduje minkšti ir švelnūs bei kvepiantys vanile. Kanelės kepamos specialiose formelėse, kurios suteikia joms įdomią briaunuotą formą.
Su cukrumi pas mane reikalai tokie, kad žinoma aš jo kiekį mažinau, mažinau ir likau prie štai tokio. Mums saldumo pakanka, tad surašau receptą tokį, pagal kurį dabar visada kepu.
KANELĖS (Canelés de Bordeaux)
Kanelės yra vienos mėgstamiausių vyro saldumynų. Pas mus tikrai nėra lengva jų rasti nusipirkti, tad išmokau jas kepti namuose. Tai tikrai nėra raketų mokslas, bet truputį reikalų visgi su jomis yra. Kanelės mėgsta parodyti savo aikštingą charakterį ir paišdykauti. Bet apsišarvavus kantrybe ir artimiau susipažinus su orkaite bei gamybos technologija, tikrai viskas įmanoma. Jeigu pavyksta man (kuri su konditerija neturiu nieko bendro), tai pavyks visiems.O jeigu ir nesigauna tobulos nei iš pirmo, nei iš antro karto, nieko baisaus – juk čia ne grožio konkursas.
Ingredientai
- 500 ml pieno
- 50 g sviesto
- 100 g kvietinių miltų
- 75 g cukraus pudros (max dėčiau 100 g)
- žiupsnis druskos
- 2 kiaušiniai
- 2 kiaušinių tryniai
- 1 šaukštas tamsaus romo
- 1 vanilės ankštis arba 2 arb. šaukšteliai vanilės ekstrakto
Paruošimo eiga
- Į puodą pilame pieną ir vanilės ankštį (jei naudojame), kaitiname ant vidutinės ugnies, kol pienas beveik užvirs (bet neužverdame), sudedame sviestą ir leidžiame jam ištirpti. Vanilės ankštį išimame. Leidžiame mišiniui atvėsti iki 50°C.
- Kol pienas vėsta, dubenyje lengvai paplakame kiaušinius ir kiaušinių trynius.
- Atskirai išsijojame miltus, cukraus pudrą ir druską. Išmaišome.
- Į dubenį su miltais supilame kiaušinius ir viską išmaišome. Svarbu lėtai išmaišyti be jokio plakimo, kad į tešlą nepatektų daug oro. Tikėtina, kad masė nebus tolygi ir viskas su tuo yra gerai.
- Kai pienas atvėsta iki maždaug 50°C temperatūros supilame jį į miltų bei kiaušinių ir cukraus mišinį. Išmaišome. Perkošiame tešlą per smulkų sietelį į plakimo indą su snapeliu ar dubenį.
- Įpilame romo ir vanilės ekstrakto (jeigu pasirinkome naudoti ekstraktą vietoje vanilės ankšties). Dar kartą viską atsargiai išmaišome.
- Tešlą uždengiame ir paliekame ilsėtis šaldytuve bent 24 valandas (geriausia 48 valandas). Tai padės kanelėms įgyti tinkamą tekstūrą. Jeigu nusprendėte palikti 48 val., tuomet praėjus 24 val. reikėtų išimti tešlą iš šaldytuvo ir išmaišyti, Tuomet vėl uždengti ir palikti šaldytuve.
Kepimas
- Orkaitę įkaitiname iki 230°C (viršus apačia).
- Kanelių kepimui naudoju 2 Silikomart (SF059) silikonines formeles, jų netepu nei sviestu, nei barstau cukrumi.
- Išėmę tešlą iš šaldytuvo dar kartą išmaišome. Tešlą patogu pilstyti iš indo su snapeliu.
- Silikonines kanelių formeles dedame ant grotelių. Tešlą supilame įį formeles, pripildydami jas maždaug iki ¾ aukščio (lai lieka maždaug 1 cm iki viršaus).
- Dedame formeles į orkaitę ir kepame 15 minučių 230°C temperatūroje. Tada sumažiname temperatūrą iki 170°C ir kepame dar 50 minučių, kol kanelės taps tamsiai auksinės spalvos ir išorėje bus traškios.
- Išimame kaneles iš orkaitės ir leidžiame joms šiek tiek atvėsti formelėse. Tada išimimame jas iš formelių ir paliekame pilnai atvėsti ant grotelių.
- Kanelės yra pačios skaniausios tik iškeptos ir atvėsusios – t.y. per pirmas kelias valandas nuo iškepimo, vėliau jos praranda savo traškumą. Tad mėgaukitės iškart.