Pats moliūgas mūsų šeimoje nėra labai mėgstamas, užtat moliūgų tyrė karaliauja keksiukuose, blynuose, kotletuose ar falafeliuose. Moliūgas patiekalus padaro drėgnesnius, tad visada šaldiklyje stengiuosi turėti užšaldytos moliūgų tyrės.
MOLIŪGŲ TYRĖ
Itin lengvai paruošiama moliūgų tyrė – moliūgas iškeptas orkaitėje bei sutrintas iki tyrės
Ingredientai
- 1 sviestinis moliūgas
- šlakelis alyvuogių aliejaus
Paruošimo eiga
- Moliūgą nuplaunu, nusausinu.
- Aštriu peiliu nupjaunu abu galus.
- Pastatau moliūgą ant lentelės ir atsargiai perpjaunu pusiau.
- Į indelį su vandeniu išimu sėklas (jas vėliau pakepsiu).
- Moliūgą supjaustau maždaug 1 cm storio riekelėmis.
- Skardoje su kepimo popieriumi išdėlioju moliūgą, pašlakstau aliejumi.
- Dedu kepti į iki 180°C įkaitintą orkaitę.
- Kepu maždaug 40 min (priklauso nuo moliūgo).
- Patikrinti ar iškepęs galima įsmeigus šakutę. Jeigu dar šiek tiek kietas, verta pakepti dar 5-10 min.
- Iškepusį ir šiek tiek pravėsusį moliūgą sutrinu iki vientisos masės.
- Laikau indelyje šaldytuve (iki savaitės) arba iškart susveriu po 150 g ir sušaldau. Kodėl 150 g paklausit. O gi todėl, kad tokį kiekį naudoju kepdama keksiukus, blynus, dedu į mėsos faršą gamindama kotletus ar falafelius.
Kitas būdas
- Čia pat norėčiau paminėti ir dar vieną gana greitą moliūgų tyrės gaminimo būdą – tai išvirti garuose. Moliūgą nuskutu, supjaustau kelių cm gabalėliais ir verdu garuose apie 20-30 min.P.s. jeigu kepto orkaitėje ir sutrinto moliūgo nusunkti paprastai nereikia, tai virtą garuose būtų gerai šiek tiek nusunkti prieš dedant į kepinius.