Piemenėlių pyragas su lęšiais – tai visiems žinomas patiekalas kiek kitaip. Galiu drąsiai teigti, jog tai vienas skaniausių vegetariškų pyragų. Sotus, išraiškingo skonio ir nenuobodus, bet tuo pačiu jaukus ir šildantis.
PIEMENĖLIŲ PYRAGAS SU LĘŠIAIS
Penktadieniais mūsų šeimoje stengiamės laikytis tradicijos nevalgyti mėsos. Anksčiau močiutė, dabar mamytė vis primena, ar nepamiršom, kad penktadienis Ar laikotės pasninko?Lęšiai yra labai geras dalykas, kai juos įsileidi į virtuvę ir su jais susidraugauji Iš jūsų žinučių suprantu, kad pas daug ką lęšiai yra retas svečias. Labai kviečiu eksperimentuoti ir įtraukti kuo daugiau lęšių į kasdienę mitybą.Kiekvieną sekmadienį išsiverdu porą stiklinių lęšių, avinžirnių ar pupelių. Tada sauja į salotas, sriubą ar troškinį. Pabandykit!Visiems žinomas patiekalas šįkart kitaip. Jeigu turite pievagrybių, atskirai pakepkit 5-6 vnt. ir sumaišykit su jau troškintais lęšiais. Labai labai skanu. Deja, mūsų namuose viena išranki valgytoja susipykusi su grybais, tad šioje puotoje jie nedalyvavo.
Ingredientai
- 1.5 stiklinės pilkų (žalių ar rudų) lęšių
- 2 svogūnai (vidutiniai)
- 8 skiltelės česnako (jei nemėgstate, dėkite mažiau)
- 200 g trintų pomidorų
- 2 morkos
- 1 saliero lapkotis
- 5-6 pievagrybiai
- 500 ml sultinio (gali prireikti ir šiek tiek daugiau)
- 1 arb. šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
- 1/2 arb. šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
- 1/2 arb. šaukštelio garam masala prieskonių
- 1/2 arb. šaukštelio raudonėlio
Košei
- 500 g bulvių
- 500 g kalafioro
- 50 g sviesto ar alyvuogių aliejaus
- Druskos pagal skonį
Paruošimo eiga
- Lęšius perskalauju, užpilu vandeniu ir palieku brinkti per naktį arba bent kelioms valandoms.
- Keptuvėje su keliais šaukštais aliejaus pakepu smulkiai pjaustytus svogūnus (~8 min), įberiu žiupsnelį druskos.
- Sudedu smulkintas česnako skilteles, pakepu kelias minutes.
- Dedu kubeliais pjaustytas morkas ir salierą.
- Supilu trintus pomidorus.
- Įdedu prieskonių. (Jeigu kažkokių neturite, praleiskite).
- Jeigu gaminu su pievagrybiais, tai juos supjaustau kubeliais ir pakepu atskirai karštoje keptuvėje. Ir tuomet sudedu į troškinį.
- Sudedu mirkytus bei perskalautus lęšius. Išmaišau.
- Supilu sultinį, kad apsemtų viską maždaug 0.5-1 cm.
- Palieku troškintis neuždengtoje keptuvėje ~ 20 min. Ragauju, ar netrūksta druskos. Tuo tarpu pasiruošiu bulvių ir kalafiorų košę.
Košė
- Bulves nuskutu, supjaustau maždaug 2-3 cm kubeliais.
- Kalafiorą išskaidau didesniais žiedynais.
- Bulves ir kalafiorą sudedu į puodą, užpilu vandeniu, įdedu druskos, užverdu ir palieku virti ~10-15 min. Bulvės turėtų būti tokio minkštumo, kad lengvai galima būtų įdurti šakute.
- Vandenį nusunkiu.
- Ant bulvių bei kalafioro uždedu sviesto ir sutrinu iki košės. Jei neturite bulvių grūstuvo, puikiausiai pasitarnauja mikseris.
- Kadangi mano keptuvė pritaikyta orkaitei, tad ant išsitroškinusių lęšių šaukštu sudedu bulvių košę. Jeigu tokios keptuvės neturite, tuomet lęšių troškinį sudėkite į kepimo indą.
- Pašlakstau aliejumi ir dedu į 180°C įkaitintą orkaitę ~20 min. Pabaigoje dar kartais įjungiu griliaus funkciją, kad šiek tiek apskrustų.