Visi tikriausiai esame išbandę pirktines tortilijas. Bet ar esate ragavę naminių tortilijų? Tiek skoniu, tiek sudėtimi naminės tortilijos yra gerokai pranašesnės. Ir jas labai lengva pasigaminti namuose!
NAMINĖS TORTILIJOS (VISO GRŪDO SPELTOS MILTŲ)
Kol pirmą kartą nepabandžiau, atrodė oi na rimtai daug laiko ir pastangų reikalaujantis procesas. Garantuoju, kad aprašyti yra sunkiau nei pagaminti!
Ingredientai
- 250 g viso grūdo kvietinių (speltos) miltų
- 140 g karšto vandens
- 10 g alyvuogių aliejaus
- žiupsnelis druskos
Paruošimo eiga
- Užverdu vandenį.
- Miltus sumaišau su druska.
- Vos vos pravėsusį karštą vandenį po truputį pilu ant miltų vis pamaišydama mentele.
- Išminkau tešlą ir suformuoju rutulį.
- Ant tešlos supilu aliejų ir dar kartą išminkau, kol aliejus visiškai įsiminko į tešlą.
- Palieku tešlos rutulį dubenyje ir uždengiu drėgnu rankšluosčiu – lai pailsi 20 min
- Praėjus 20 min, dar kartą perminkau, bet nepersistengiu.
- Padalinu tešlą į 6-8 tortilijas (priklausomai nuo keptuvės dydžio) ir susuku rutuliukus. Atidedu.
- Įkaitinu labai karštai tuščią keptuvę.
- Paimu vieną rutuliuką ir kočėlo pagalba iškočioju ploną blyną.
- Dedu į įkaitintą keptuvę.
- Tuo metu kočioju kitą tortiliją ir t.t.
- Tortiliją reikėtų apversti po 10-20 sekundžių ir tuomet šiek tiek primažinti kaitrą.
- Svarbu nesudeginti.
- Iškepusias tortilijas dedu į lėkštę ir iškart uždengiu rankšluosčiu (jeigu namuose labai sausa – tuomet drėgnu).
- Tortilijas mėgstu sutepti humusu/pesto, dedu salotų lapelių, pjaustytų morkų/agurkų/paprikos, kumpio ir sūrio.
Noriu pastebėti
Jeigu gaminu tik iš pilno grūdo miltų, tuomet užtenka 140 g vandens. Jeigu maišau perpus su kvietiniais miltais, tuomet prireikia 160 g. Bet iš tiesų miltai būna labai skirtingi, tad žiūrėkite nuo situacijos.