Kišas (angl. quiche) – prancūziškas pyragas, kurį galima valgyti tiek karštą, tiek šaltą. Šis kišas su kumpiu, špinatais ir varške yra mano mėgtsmiausias.
Keliaujant automobiliu ilgesniam laikui visada iškyla klausimas: kaip subalansuotai maitintis neišleidžiant milijono pinigų?! Viskas įmanoma, tereikia iš anksto susiplanuoti ir pasiruošti.
Tarkim vienai vakarienei dar namuose išsikepu kišą – tai patogus maistas, kurį galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą, be to nereikia net indų – patogu pasiimti į ranką. Papildomai pasiruošiu daržovių: pjaustytų morkų, mini pomidorų, agurkų, alyvuogių ar paprikų.

KIŠAS SU KUMPIU, ŠPINATAIS IR VARŠKE
Kišas – tai nuostabus klasikinės prancūzų virtuvės patiekalas. Jis puikiausiai tinka tiek pietums, tiek ir vakarienei. Kadangi yra tvirtos struktūros, mes jį labiausiai mėgstame pasiimti su savimi į priešpiečių dėžutes, keliaujant, važiuojant prie jūros ar einant į žygius.
Ingredients
- 230 g šviežios ar šaldytos tešlos
- 1 poro
- 50 g virto kumpio arba šoninės
- 100 g špinatų
- 200 g varškės
- 5 kiaušinių
- trečdalis apvirto brokolio (išskaidyto žiedynais)
- 50 ml pieno arba grietinėlės
- 20 g kietojo sūrio
- druskos, raudonėlio
Instructions
- Pirmiausia iškepame tešlą. Kepimo indą išklojame tešla, suformuojame kraštelius, subadome šakute. Ant tešlos tiesiame kepimo popierių ir suberiame avinžirnius/pupeles.
- Kepame iki 200 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min.
- Tuomet ištraukiame iš orkaitės ir išimame avinžirnius/pupeles bei kepimo popierių. Atsargiai – karšta.
- Kol tešla kepa pasiruošiame įdarą. Keptuvėje su trupučiu aliejaus pakepiname smulkiai pjaustytą porą bei virtą kumpį ar šoninę.
- Brokolį išskaidome mažais žiedynais ir sumetame porai minučių į verdantį bei pasūdytą vandenį.
- Sudedame šiek tiek pasmulkintus špinatus ir pakepame kelias minutes.
- Kiaušinius išplakame, sudedame varškę, pilame pieną, beriame žiupsnelį druskos bei raudonėlio. Viską sutriname/išmaišome iki vientisos masės.
- Ant iškepusios tešlos dedame pakepintas daržoves, apvirto brokolio žiedynus, supilame kiaušinių bei varškės plakinį, ant viršaus pabarstome sūrio.
- Kepame iki 190 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
- Galima valgyti iškart kaip karštą patiekalą arba atvėsinti bei pasiimti su savimi į kelionę. Skanus tiek šiltas, tiek ir šaltas.
