Ruduo man visada siejasi su vėl mamos restorano meniu atsirandančiais troškiniais ir sriubomis. Šįkart labai paprastas, bet jaukiai šildantis bei sotus troškinys su raudonaisiais lęšiais ir žaliais skaldytais žirniais. Jeigu neturite žirnių, visada galima juos keisti jau išvirtais avinžirniais (įmaišant pačioje pabaigoje) arba gaminti vien tik su raudonaisiais lęšiais.

GREITAS IR SOTUS LĘŠIŲ BEI ŽIRNIŲ TROŠKINYS
Kad ir koks nesudėtingas būtų patiekalas, visada svarbiausia rinktis kokybiškus ingredientus. Ar tai būtų lęšiai, ar prinokę pomidorai, ar prieskoniai, ar tai būtų alyvuogių aliejus, kuris patiekale visada užima svarbią vietą. Alyvuogių aliejus mūsų namuose yra pagrindinis naudojamas aliejus, o šiam troškiniui paruošti naudojau graikišką Sparta Gourmet alyvuogių aliejų. Tai ypač daug polifenolių turintis ankstyvojo derliaus alyvuogių aliejus iš istorinės Spartos, Peloponeso pusiasalio. Šis alyvuogių aliejus gali būti naudojamas kiekvienam patiekalui pagardinti, tinkamas troškinimui ir kepimui.
Ingredientai
- 100 g raudonųjų lęšių
- 100 g žaliųjų skaldytų žirnių
- 1 svogūnas
- 1 morka
- 1 vidutinė bulvė
- 2 česnako skiltelės
- 1 didelis pomidoras
- ¾ a.š. kumino
- ¾ a.š. saldžiosios paprikos
- ⅓ a.š. ciberžolės
- žiupsnelis aitriosios paprikos (nebūtina)
- apie 900 ml daržovių sultinio arba vandens
- alyvuogių aliejaus
- šviežių petražolių
- citrinos žievelės tarkavimui (nebūtina)
- druskos, pipirų
- virtų ryžių patiekimui
Paruošimo eiga
- Supjaustome svogūną, česnaką, morką ir bulvę.
- Įkaitiname puodą ar keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus, sudedame svogūną ir česnaką, pakepiname kelias minutes.
- Dedame morką ir bulvę, maišome.
- Beriame kumino, saldžiosios paprikos, ciberžolės (ir aitriosios, jei naudojame), trumpai pakepiname, kad paskleistų kvapą.
- Supilame pjaustytus pomidorus, išmaišome.
- Dedame nuplautus lęšius ir žirnius, užpilame sultiniu.
- Verdame ant vidutinės ugnies apie 25–30 min., kol viskas suminkštėja ir troškinys sutirštėja. Pasūdome, pabarstome pipirų.
- Patiekdami dedame virtų ryžių, ant viršaus pilame troškinį, užbarstome smulkintų petražolių, nutarkuojame šiek tiek citrinos žievelės ir užpilame kelis lašus alyvuogių aliejaus.
- Skanių atradimų!
Noriu pastebėti
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su visigurmanai.lt
