Ši ruginė sumuštinių duona yra visiškai paprasta ir nereikalauja ypatingų žinių ar įgūdžių. Anksčiau man duonos kepimas atrodė labai komplikuotas procesas, bet viskas nėra taip sudėtinga, kaip atrodo. Duoną namuose kepu jau trejus metus. Iš pradžių išmokau kaip pasigaminti duonos raugą ir porą kartų per savaitę kepiau raugo duoną. Pastaruoju metu duonos valgome mažiau ir atradau daug greitesnį bei mažiau pastangų ir planavimo reikalaujantį duonos kepimą. Tiesa, tai ne raugo duona. Tai duona, kurios nereikia minkyti ir net niekad negaminęs žmogus gali lengvai jos išsikepti. Tai duona, kuri visada pavyksta!
RUGINĖ SUMUŠTINIŲ DUONA
Ingredientai
- 200 g ruginių miltų
- 230 g viso grūdo kvietinių miltų
- 7 g druskos
- 2 g sausų mielių
- 330 g vandens
Paruošimo eiga
- Sumaišau sausus produktus.
- Supilu vandenį ir mentele išmaišau.
- Uždengiu ir palieku per naktį (arba ~8val.)
- Ryte ant gausiai miltuoto paviršiaus mentele išverčiu akivaizdžiai pakilusią burbulėtą tešlą.
- Mentele paformuoju, kad visa pasidengtų miltais. Dedu į pailgą duonos/kekso kepimo indą išklotą kepimo popieriumi.
- Jeigu turiu laiko, tuomet uždengiu ir palieku pusvalandžiui pakilti. Jei ne, tuomet⬇️
- Duoną dedu į neįkaitintą orkaitę, o orkaitės apačioje padedu papildomą nedidelį kepimo indą pripiltą karšto vandens.
- Duoną kepu 220 ℃ temperatūroje (kaitinimo režimas viršus/apačia) apie 45 min.
- Iškepus būtų gerai leisti kiek pravėsti formoje, o vėliau atvėsinti ant grotelių.
Ar jau išbandei šį receptą?
Pasidalink savo įspūdžiais, kaip pavyko pagaminti pagal šį receptą! Palik komentarą apačioje ar pažymėk mane Instagram @mamosrestoranas grotažyme #mamosrestoranas
Ačiū, kad gaminate kartu!